Muzeul Băncii Naționale a României – comoara din centrul Bucureștiului

În Centrul Vechi al Bucureștiului se află sediul central al Băncii Naționale a României, unde își desfășoară activitatea și impresionatul Muzeu al BNR. Este un muzeu mai puțin cunoscut de public, dar care ar trebui să fie adăugat rapid în lista de „must-see” în București.

Sediul actual al BNR este format din două palate: Palatul Vechi, catalogat de către arhitectul Ion Mincu drept „cea mai frumoasă clădire din București”, cu fațada spre strada Lipscani, și Palatul Nou, cu intrarea din strada Doamnei. Palatul Vechi a fost construit în 1884-1890, iar în perioada anilor 1940-1955 s-a construit Palatul Nou. Trecerea între cele două palate este aproape insesizabilă, arhitecții asigurând unitatea. Interioarele celor două Palate ale BNR sunt de-a dreptul impresionate prin dimensiuni, arhitectură și bun gust. Punctul central al muzeului îl reprezintă „Sala Ghișeelor”, aflată în Palatul Vechi.

Colecția numismatică a Muzeului BNR este de-a dreptul impresionantă. Așa cum specifică și site-ul BNR veți putea vedea cea mai veche monedă bătută pe teritoriul României de astăzi și una dintre cele mai mici bancnote tipărită în Europa.

Punctul culminant al vizitei în muzeul îl reprezintă expoziția „TezAUR”. Într-o cameră blindată protejată de o ușă metalică groasă, sunt păstrate 4 lingouri de aur (elvețian, românesc, rusesc și american) și o cantitate de monede de aur totalizând aproape 60 kg. Tot în această sală se pot vedea un filon aurifer și volbură de aur în matrice de curaț, dar și un foarte interesant planiglob. De aici am aflat că România este singura țară din Europa care posedă zăcăminte de aur mai mari de 200 de tone.În cadrul muzeului este organizată expoziția „ZooMonetar” în care sunt prezentate monede și bancnote din întreaga lume, pe care sunt reprezentate animale și păsări.

Muzeul BNR este un obiectiv pe care nu trebuie să îl ratați, aici având posibilitatea de a afla istoria monedei naționale și de a vedea cea mai mare colecție de monede din aur expuse publicului, cu un patrimoniu de peste 30000 de piese.

Foarte important de menționat este faptul că vizita la Muzeul Băncii Naționale este GRATUITĂ, dar turul se organizează doar cu programare prealabilă. Programul este de luni până vineri, între orele 10.00-18.00, vizitele începând zilnic la orele 10.00, 12.00, 14.00 și 16.00. Pentru a vă programa trebuie să urmați instrucțiunile de aici, adică să trimiteți cu minim 48 de ore înainte, un e-mail cu datele voastre (nume, prenume, seria și număr act identitiate și CNP), data și ora dorită, la adresa muzeul@bnro.ro. Veți primi confirmarea programării prin e-mail. Accesul în Muzeu se face pe la intrarea din strada Doamnei, nr. 8, turul fiind ghidat, iar grupurile formate fiind de maxim 7-8 persoane. În timpul turului se pot face fotografii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.