Biserica din Densuș – monument unic în România

Biserica din Densuș este unul dintre monumentele care m-au impresionat cu adevărat. Aflată într-un loc care îți oferă impresia de liniște desăvârșită, vizitată mai mult de turiști străini decât de români, biserica veche de peste 700 de ani veghează împrejurimile, fiind încărcată de mister. Este nominalizată încă din 1991 pentru a fi inclusă în partimoniul UNESCO.

Biserica poartă hramul Sfântului Nicolae și este considerată cea mai veche biserică de piatră în care se mai țin încă slujbe în țara noastră. Nicolae Iorga scria că biserica din Densuș este „fără pereche în toată românimea”, în mod sigur datorită particularităților sale: construcție din blocuri de piatră și coloane aduse de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa (aflată în apropiere), numeroase inscripții romane pe coloanele din interior, forma diferită de cea a bisericilor ortodoxe.

Pe plăcuța informativă de la intrarea în curtea bisericii este specificat faptul că aceasta datează din secolul XIII, dar istoricii nu au reușit să ajungă încă la un acord privind vechimea acesteia.  O parte dintre aceștia susțin că  biserica a fost ridicată fie pe locul unui edificiu păgân din Dacia, fie pe locul unui templu roman al zeului Marte. O altă versiune, susținută de istoricul Aron Densușianu, este că biserica a fost construită pe locul mausoleului generalului roman Longinus, nume care se vede pe unul dintre stâlpii bisericii. Nimic nu este sigur…

Biserica este micuță – 18 metri înălțime și un interior de 15 metri pătrați. Lățimea sa este de doar 7-8 metri. Stâlpii din interiorul său sunt pavați cu pietre funerare. Masa din Altar a fost construită tot pe o piatră funerară de la Sarmizegetusa, de pe care au fost șterse literele.

Pictura bisericii datează din jurul anului 1443 si este atribuita lui Stefan Zugravul, a cărui semnătură se află sub o fereastră din zona de sud-est monumentului. Pictura stă mărturie a vicisitudinulor vremurilor: toți sfinții au ochii scoși fie de turcii năvălitori, fie de calvinii care se stabliseră în zonă. Un element foarte interesant este o icoană reprezentându-l pe Iisus în costum popular românesc.

O altă trăsătură bizară a bisericii din Densuș este reprezentată de cei doi lei care stau spate în spate, pe acoperiș, deasupra altarului. De asemenea pe una din laturile bisericii se află trei coloane specifice construcțiilor romane.

Vă recomand să vizitați acest loc bizar, încărcat de liniște, mister și istorie. Ca o mică picanterie vă spun că ambasadorul SUA, Michael Guest, a fost impresionat de acest monument și a reușit să aloce prin intermediul ambasadei 20000 de doalri pentru conservarea și restaurarea bisericii.

La Biserica din Densuș se poate ajunge ușor cu mașina. Dacă veniți dinspre orașul Hunedoara, așa cum am făcut-o eu, puteți merge pe DJ687A, drum pe care se ajunge și la Mânăstirea Prislop, până în Hațeg, apoi pe DN68 până în localitatea Totești, iar apoi pe DJ687G până în Densuș. Acolo sigur veți vedea turla pătrată a bisericii din piatră. Se poate merge cu mașina până la poarta bisericii unde sunt amenajate câteva locuri de parcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.